Het Stripschap

Het Stripschap werd op 11 oktober 1967 opgericht met als doel de waardering te bevorderen voor het beeldverhaal in het algemeen en het Nederlandse beeldverhaal in het bijzonder.

Het Stripschap probeert dit doel onder meer te bereiken door het leggen en onderhouden van contacten met alle belangstellenden in het beeldverhaal, het uitgeven of doen uitgeven van publicaties, het organiseren van evenementen en het promoten van het beeldverhaal buiten de stripwereld.

Het meest bekende evenement dat door Het Stripschap wordt georganiseerd, De Stripdagen, was jarenlang, met gemiddeld zo’n tienduizend bezoekers, het grootste stripfestival in Nederland.

Tijdens De Stripdagen worden de Stripschapprijzen uitgereikt: De Stripschapprijs, De Stripschappenningen, De Bulletje & Boonestaak Schalen en de Bronzen Kroontjespen.Het Stripschap heeft zo’n 1000 leden en geeft zelf voor zijn leden vier keer per jaar het blad Stripnieuws (met Schapnieuws) uit. Een lidmaatschap van Het Stripschap kost euro 29,95 per jaar. Het Stripschap geeft ook ieder jaar het programmaboek van De Stripdagen uit.

Daarnaast geeft Stichting Uitgeverij Stripstift in opdracht van Het Stripschap het stripinformatieblad Stripschrift uit. Stripschrift is het oudste stripinformatieblad ter wereld en verschijnt al bijna 50 jaar.

Stripschap.jpg