Deelnemers

Irene Berbee

Irene Berbee is opgeleid als grafisch ontwerper, maar heeft zich de afgelopen jaren weer gestort op haar oude liefde: striptekenen. Momenteel werkt ze aan de fantasy-reeks ‘Ulfberht’, waarvan het eerste deel, ‘Dragon Breath’, net in eigen beheer verschenen is, maar waarvan een Engelse en Nederlandse druk nog in de planning staat.

Kijk voor meer werk van Irene Berbee op:
https://www.instagram.com/ireneberbee/

34352443_259906191417914_7935147758070005760_n

John Heijink

John Heijink werkt al zijn grootste deel van zijn leven als vormgever op diverse terreinen: naast strips maakt hij onder meer schilderijen, tekeningen en illustraties.
In Eindhoven heeft hij de kunstacademie afgerond. In 1989 debuteerde hij in het stripblad “Striptuur” . Zijn visie op Eindhoven is goed te herkennen in de eerste delen van zijn scifi-strips ‘Kapitein Kreiss’. John is ook vaste illustrator voor tijdschrift en online site e52 waarvoor hij onder meer de wekelijkse strip “Rondje Eindhoven” met Fred Met en in het papieren tijdschrift e52 maakt hij prachtige schetsen van Eindhoven in 2066.

heijink 2heijink1

Uitgeverij Arboris

Eind jaren ’70 leek het goed te gaan met het stripverhaal in de Nederlandse taal en deden de bestaande grote stripuitgevers goede zaken. In 1981 kon de wens van Hans van den Boom ‘ooit’ nog eens een eigen bedrijfje te beginnen in vervulling gaan en dat leidde tot de oprichting van twee firma’s: Arboris (Latijn voor Van den Boom) en Dendros (Boom in het Grieks). Voor twee firma’s werd gekozen omdat de uitgeverij plannen had met heel uiteenlopende soorten strips. Aan de ene kant commercieel geachte massaproducties en aan de andere kant grafisch hoogstaande auteursstrips. Gek genoeg pakte een en ander heel anders uit dan verwacht en de minder commercieel geachte strips, die onder de naam Arboris werden uitgebracht, bleken het meest levensvatbaar, terwijl de gewone strips sterk te lijden kregen onder het inzakken van de verkoop van stripverhalen, een verschijnsel dat in 1982 grote vormen aannam.

Arboris en Dendros moesten hun koers in de hierna volgende jaren bijstellen en de nadruk kwam meer te liggen op de uitgaven voor een volwassenen en kritischer publiek, strips die bij Arboris verschenen. Vooral in ’88 werd duidelijk dat de oplagen van zwart-witalbums langzaam begonnen terug te lopen, waarschijnlijk onder invloed van het feit dat er steeds meer mooie ‘volwassen’ strips in kleur werden uitgebracht. Omdat het drukken van de albums steeds meer problemen opleverde en de voorraad strips steeds groter werd, werd in 1990 begonnen met de bouw van een nieuw onderkomen voor de uitgeverij, de voorraad en een eigen drukkerij.

De strips die gedrukt werden waren vooral ‘realistisch’ en merendeels geschikt voor volwassenen. Om de hoge productiekosten van stripverhalen zoveel mogelijk te beperken werden de rechten gekocht in het buitenland. Hierdoor konden series uitgegeven worden als De Huurling, Elfquest, Hägar en Sláine. Een aantal strips werd speciaal voor Arboris vervaardigd, zoals bijvoorbeeld de strips Zoon van de Arend, Oerbosvertellingen, Nachtmerrie van een Marionet, De Vliegende Hollander en Voorbij de steen. Arboris begon in 1989 voor het eerst ook albums in het Duits uit te geven, meestal in coproductie met de Nederlandse albums. In 1994 werden ook albums in het Deens uitgegeven.

Begin 1998 waren de machines aan vervanging toe en werd besloten het drukwerk weer uit te gaan besteden en alle aandacht te concentreren op het uitgeven. De firma is gevestigd in Zelhem, een klein dorpje in de Achterhoek dat groot is op stripgebied!

https://www.arboris.nl/

arboris.jpg

Toonworkz Zutphen

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat is de filosofie van ToonWorkz, studio voor Illustraties, Animaties, Films, Infographics, Explanimations en Websites. Wij zijn creatief, flexibel, allround en superspecialisten tegelijk. Wij leveren het beeld bij uw verhaal.

ToonWorkz is officieel opgericht op 1 april 2004. Wij hebben de afgelopen jaren projecten uitgevoerd voor het Gemeentearchief Kampen, het Stedelijk Museum Zutphen, Decodidact en Natuurmonumenten. Het gaat hierbij om het vervaardigen van educatieve animaties, spellen, websites, lesbrieven en apps.

De laatste jaren hebben wij ons meer gefocust op het creëren van communicatief beeld in de vorm van cartoons, infographics, film en fotografie. De kracht van onze studio is dat wij ’statisch’ beeld om kunnen zetten in bewegend beeld, in de vorm van animaties, films en explanimations. Wij verpakken uw verhaal in een to-the-point, visuele presentatie.

https://www.toonworkz.nl/

Toonworkz 2

Dinie de Zeeuw

Dinie de Zeeuw is gespecialiseerd in het tekenen en schilderen van huisdieren en dieren in de natuur. Zij werkt met verschillende materialen zoals pastelkrijt en potlood, olieverf, kleurpotlood en grafietpotlood.

Dinie werkt vanaf foto die zij het liefst digitaal krijgt aangeleverd zodat de details goed bekeken kunnen worden en zo kunnen worden uitgewerkt tot een prachtig geheel. Op deze manier kan zij als het ware de ziel van het dier vangen op papier of doek. Het uitwerken van een portret kost dan ook vele uren afhankelijk van het formaat.

Zij maakt veel huisdieren portretten in opdracht met pastelkrijt en staat met haar vrije werk in galeries.

Kijk voor meer werk van Dinie de Zeeuw op:
https://www.diniedezeeuw.nl/

kenziluna.jpg